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Honorable Thomas 0. Finks
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Shelbyville, Illinoi

Dear Mr. Finks:

ye r ettr werein you inquire whether'a 17

year may be con county jail, rather than in a

juve dtn facility, to serve a sentence for contempt

resul r minor's violation of a juvenile probation

order. Fo erasons hereinafter stated, it is my opinion that

a 17 year old who is Sentenced for contempt may be confined in

the county jail.

You have stated that in this case, a minor, then age

15, was found to be delinquent and was placed on probation-

pursuant to the provisions of the Juvenile Court Act of 1987 (705

ITJCS 405/1-1 et sea. (West 1992)) . Subsequently, after the

minor's 17th birthday, he was held in contempt of court for his
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failure to comply with the order of probation. Since there is no

juvenile detention facility in the county, you have asked whether

it would be permissible to house the 17 year old in the county

jail, which is an adult facility.

It has been the policy of this State for well over one

hundred years that youthful offenders are not to be confined with

adult offenders. Thus, section 12. of the County Jails Act (730

ILCS 125/11 (West 1992)) provides:

"Debtors and witnesses shall not be
confined in the same room with other prison-
ers; male and female prisoners shall not be
kept in the same room; minors shall be kept
separate from those Previously convicted of a
felony or other infamous crime; and persons
charged with an offense shall not be confined
in the same cell as those convicted of a
crime. The confinement of those persons
convicted of a misdemeanor or felony shall be
in accordance with a classification system
developed and implemented by the local jail
authority.t' (Emphasis added.)

This policy is also reflected in the provisions of the

Juvenile Court Act of 1987. Section 5-7 of the Act (705 ILCS

405/5-7 (West 1992)) strictly limits holding minors in temporary

custody in county jails. With an exception not here relevant,

minors who are subject to article 5 may ordinarily be held for no

longer than six hours in a county jail. That section also

provides that:

***Minors under 17 years of age shall
be kept separate from confined adults and may
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not at any time be kept in the same cell,
room or yard with adults confined pursuant to
criminal law.

(Emphasis added.)

once a minor reaches the age of 17, however, he or she is ordi-

narily subject to prosecution under the provisions of the Crimi-

nal Code of 1961 (720 ILCS 5/1-1 et seq. (West 1992) ), not to

adjudication under the Juvenile Court Act (see 705 ILCS 405/5-3

(West 1992)), and may be sentenced to serve time in a county

jail.

I note, initially, that there is no provision of the

Juvenile Court Act which permits a delinquent minor to be pun-

ished by the imposition of a period of confinement in a penal

institution, except for minors who are committed to the custody

of the Juvenile Division of the Illinois Department of Correc-

tions. In the circumstances you have described, however, the 17

year old in question was sentenced for contempt of court, not for

a matter which is justiciable under the provisions of the Juve-

nile Court Act. Although the offense for which he was placed on

probation occurred prior to his 17th birthday, the contempt

occurred after that date. In these circumstances, I do not

believe that his confinement is a matter governed by the Juvenile

Court Act.

A court has inherent power to enforce its orders by

contempt proceedings, and the General Assembly cannot restrict
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the use of that power. (In re Baker (1978), 71 Ill. 2d 480,

484.) In In re Baker, the 14 year old respondent was held in

contempt for failing to obey a placement order. It was held that

the provision of statutory alternatives to the contempt power

found in the Juvenile Court Act did not limit the power of the

court to use contempt proceedings to enforce orders entered

pursuant to the Act. Further, based upon the language now found

in section 5-3 defining "delinquent minor", a minor cannot be

adjudicated delinquent solely because he has disobeyed a court

order.

The court was even more specific in In re G.B. (1981),

88 Ill. 2d 36. Therein, the court held that contempt proceedings

initiated for violation of an order entered in proceedings under

the Juvenile Court Act are not governed by that statute, and the

propriety of punishment imposed upon a juvenile found guilty of

contempt for violation of such an order depends upon the court's

power to impose punishment for contempt. (In re G.B. (1981), 88

Ill. 2d 36, 41.) In that case, 16 year old G.B. was sentenced to

60 days detention in a juvenile facility followed by probation

after being held in contempt for disobeying an order requiring

him to attend school. Neither disposition was, at that time,

provided for in the Juvenile Court Act with respect to a minor,

like SIB., who had not been adjudicated delinquent, but was under
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court supervision. Nonetheless, the punishment was upheld as an

appropriate exercise of the court's contempt power.

Based upon the above authorities, it is my opinion that

a finding of and sentence for contempt resulting from disobedi-

ence of a probation order by a 17 year old is not limited by the

Juvenile Court Act. The detention of the 17 year old contemnor

is subject to the discretion and order of~the court. There is

nothing in the Juvenile Court Act that prohibits the detention of

the contemnor in the county jail if the court deems such deten-

tion appropriate.

I must stress, however, that this opinion is based

strictly on the facts you have related. If, for example, a

petition to revoke probation based upon a violation of the terms

thereof had been filed, instead of an action for contempt, the

provisions of the Juvenile Court Act would apply, and, under the

terms of section 5-25 of the Act (705 ILCS 405/5-25 (West 1992) )

a term of confinement in the county jail would not be permissi-

ble. In re Tucker (1977), 45 Ill. App. 3d 728.

Respectfully yours,

ROLAND W. BUJRRIS
ATTORNEY GENERAL


